طراحی پروژه تنیاتاون، شهرکی شناسنامه دار در سلمان شهر
نحوه آشنایی کارفرمای پروژه با طرح تو طرح
داستان پروژه توده گذاری ویلاها و طراحی ساختمان مشاعات تنیاتاون از این قرار بود که قبل از ساخت این شهرک، کارفرمای شرکت تنیاکو در حال ساخت چند دستگاه ویلا داخل یک شهرک دیگر بود که روبروی پروژه ویلا ترنج قرار داشت.
نکته ای که وجود داشت این بود که طراحی پروژه ویلا ترنج در طرح تو طرح به مسابقه گذاشته شده بود که نتایج حاصل شده رضایت کارفرمای آن پروژه را به همراه داشت.
از طرفی دیگر معمار طرف قرارداد شرکت تنیاکو، فردی به نام و شناخته شده در عرصه معماری بود که سابقه زیادی در این حوزه داشت اما هزینه درخواستی برای پروژه بالا بود و امکان اصلاحات و تغییرات چندانی از جانب ایشان وجود نداشت.
کارفرمای پروژه تنیاکو، مهندس توسلی نیا، کیفیت بالای طراحی صورت گرفته در پروژه ویلا ترنج نظرش را تا حد زیادی جلب میکند.
پس از گفت و گو با صاحب پروژه ترنج از قیمت به صرفه طراحی و خروجیهای متنوع و متفاوت پروژه مطلع میشود که نسبت به هزینه نهایی طراحی پروژه خود اختلاف چشم گیری داشته است.
گفتنی است کارفرمای پروژه ترنج به دلیل این که از روند برگزاری مسابقه رضایت حداکثری داشت در ادامه 2 پروژه دیگر خود را به مسابقه گذاشت و همین اظهار رضایت منجر به معرفی طرح تو طرح به صاحبان شرکت تنیاکو شد.
در رابطه با مشاهده نتایج و اطلاعات مسابقه طراحی ویلا ترنج کلیک کنید.
شروع کار پروژه تنیاتاون در طرح تو طرح
معرفی صورت گرفته در نهایت موجب شد تا جناب آقای حنیفی به نمایندگی از شرکت تنیاکو با تیم طرح تو طرح تماس برقرار کرده و در رابطه با پروژه شهرک ویلایی تنیاتاون خواستههای طراحی خود را بیان کند.
ابتدای امر کارفرمایان پروژه تمایل داشتند دو نوع ویلا در قالب مسابقه طراحی شود.
یکی ساختمان مشاعات شهرک و دیگری نمونه ویلایی که بر آن اساس بتوانند دیگر ویلاهای شهرک را طراحی کنند.
همچنین طراحی سردرب شهرک انجام شود و قسمتهای مختلف نظیر مسیر پیاده روی، وسایل نقلیه و … معین گردد.
تیم طرح تو طرح مطابق خواسته کارفرما پیش رفت و نسبت به موارد طراحی اعلام قیمت کرد.
در ادامه مقرر شد تا با همین شرایط مسابقه به صورت عمومی برگزار شود.
مهندس توسلی نیا به این دلیل که از طرف صاحب پروژه ترنج معرفی شده بود و در رابطه با تاثیر منتورهای آن مسابقه اطلاع داشت، تاکید کرد تا دکتر کوروش فتحی و مهندس شیخ الاسلام که منتور پروژه ترنج بودند، در پروژه شهرک ویلایی هم حضور داشته باشند.
پس از صحبت با منتورها جهت حضور و موافقت از طرف ایشان مقرر شد در اواخر اسفند ماه جلسه ای با آنها و کارفرمایان پروژه برگزار شود تا با یکدیگر آشنا شده و توضیحات تکمیلی در رابطه با پروژه ارائه شود.
در ضمن تا قبل از این جلسه تمامی موارد طراحی و اطلاعات پایه مسابقه به طور کامل مشخص شده بود.
پس از آن که منتورهای مسابقه نیاز کارفرما و موارد طراحی را متوجه شدند، دکتر کوروش فتحی برای این پروژه پیشنهادی مطرح کرد که موجب تغییر کانسپت کلی پروژه شد و مسیر مسابقه تغییر کرد.
تغییر روند کلی مسابقه
دکتر فتحی پیشنهاد داد که برای چنین شهرکی به جای طراحی یک ویلا و ساختمان مشاعات، توده گذاریهای شهرک مشخص شود و در نهایت شهرکی طراحی شود که سبب ایجاد یک هویت منحصر به فرد برای آن فضا گردد و هر ویلا دارای یک شناسنامه معین باشد.
این پیشنهاد با استقبال کارفرمایان پروژه همراه شد و بر این اساس مسیر مسابقه از طراحی ویلا به طراحی شهرک تغییر یافت که لازمه طراحی پروژه، دانش کافی معماران در رابطه با شهرسازی بود.
همچنین طبق این پیشنهاد مهم ترین نکته ای که اولولیت داشت طراحی تم شهرک بود که منجر به آن شد تا تمامی اطلاعات پایه تغییر یابد.
از این رو موارد طراحی که از معماران خواسته شد این بود که در زمینی به متراژ 23000 متر مربع تم شهرک تنیاتاون تعریف گردد و هویت آن مشخص شود.
کارفرما برای رساندن مفهوم خواسته خود مثالی از یک شهرک واقع در قشم آورد که به دلیل وجود خاک قرمز در آن منطقه ویلاها به نحوی طراحی شده بود که کروی شکل بوند و ترکیب این دو فاکتور در کنار یکدیگر مشابه تصاویر منتشر شده از کره مریخ بود و به این واسطه توانسته بودند آثاری خلق کنند که معماری منحصر به فرد آن در اذهان ماندگار باشد.
این ماندگاری در ذهن و خاص بودن مجموعه شهرک نکته ای بود که کارفرما برای پروژه طراحی تنیاتاون درنظر داشت و تصمیم بر آن شد شهرکی ساخته شود که مختص به لوکیشن پروژه و در مجاورت دیگر شهرکهای به نام منطقه شناخته نشود بلکه بر اساس معماری منحصر به فرد آن به یاد آورده شود.
چالش های پروژه تنیاتاون
براساس این موارد چالشهای بسیاری برای روشن کردن مفهوم نیاز طراحی به معماران وجود داشت که میتوان گفت تا حد زیادی مبهم بود.
مفهوم طراحی تم شهرک و مشخص شدن شناسنامه ویلاهای آن برای معماران تا حدی گنگ بود به همین دلیل از کارفرما درخواست شد تا توضیحات تکمیلی خود را در قالب ویدیو ارائه کند.
در نهایت با وجود تمامی این چالشها مسابقه توده گذاری ویلاها و طراحی ساختمان مشاعات شهرک تنیاتاون در پلتفرم طرح تو طرح آغاز شد.
به دلیل وجود پیچیدگیهای موارد طراحی در این مسابقه پس از مدت کوتاهی که از شروع آن گذشته بود تصمیم گرفته شد تا جلسه کرکسیون جهت رفع ابهامات طراحان با حضور منتورها و کارفرمایان برگزار شد که طی آن طرحهای اولیه مورد بررسی قرار گرفت.
همچنین دکتر کوروش فتحی و مهندس شیخ الاسلام برای درک بهتر معماران، چندین کتاب، مقاله آموزشی و نمونههای مختلف معرفی کردند تا موجب هدایت شرکت کنندگان در مسیر درست طراحی شود.
یکی از نمونههای مطرح شده بناهای شهر ابیانه بود که با توجه به طراحی شهری که دارد جزو آثار خاص و ماندگار به شمار میرود.
از آن جایی که روند طراحی تا حدی مرتبط به مبحث شهرسازی بود و نیاز به تخصص داشت، پس از جلسه کرکسیون اولیه تعدادی از شرکت کنندگان نسبت به ادامه مسابقه منصرف شدند اما در مجموع این جلسه برای معمارانی که قصد ادامه کار داشتن مثمر ثمر واقع شد و باعث شد دیدگاه بهتری به پروژه پیدا کنند.
دلیل تغییر مسابقه از قالب عمومی به محدود
سپس موعد تحویل پروژه فرا رسید و در آن زمان ریزش تعدادی از شرکت کنندگان مشخص شد.
طرحها در زمان مقرر دریافت شد و توسط تیم طرح تو طرح مورد بررسی قرار گرفت و سپس برای کارفرما و منتورها ارسال شد.
طرحهای ارسالی با خواسته کارفرما تفاوت داشت و با هدف طراحی مدنظر آنها تطابق نداشت. مهم ترین نکته ای که رعایت نشده بود هویت دادن به ویلاها و شهرک بود.
در ادامه جلسه ای برگزار شد که در آن منتورها و کارفرمایان حضور داشتند و طی آن راهکاری پیشنهاد شد تا ادامه مسابقه از قالب عمومی به مسابقه محدود تغییر یابد و طرحهای معمارانی که تاکنون توانستهاند تا حدی نظر کارفرمایان را جلب کنند و پتانسیل تکمیلتر شدن را دارند به رقابت بپردازند که از میان طرحهای ارسالی، 6 طرح انتخاب شد تا آرشیتکتهای آن به مسابقه ادامه دهند.
با توجه به تغییر حالت مسابقه از عمومی به محدود و اصلاحات لازمه برای طرحها مقرر شد تا 30 میلیون تومان تحت عنوان life cost مازاد بر جایزه مسابقه به 6 طراح اهدا شود و سپس به طراحی بپردازند که این تغییرات به معماران اعلام شد و نسبت به آن موافقت کردند.
طی این تغییر روند، 2 جلسه کرکسیون دیگر برگزار شد که جلسه اول کرکسیون پس از اعلام مسابقه محدود بود.
در این جلسه کارفرما و منتورها در رابطه با طرحهای ارسالی به گفت و گو پرداختند و ایدهها و اصلاحات پیشنهادی را بازگو کردند تا معماران در طرحهای خود لحاظ کنند.
جلسه دوم کرکسیون بعد از اصلاحات انجام شده برگزار شد که میتوان گفت طرحها در شرف نهایی شدن قرار داشتند و در مرحله جمع بندی بودند.
گفتنی است طی مسابقه تنیاتاون به طور کلی 3 جلسه کرکسیون برگزار شد.
نتیجه نهایی مسابقه و انتخاب نفرات برتر
در آخر پس از تمامی کرکسیونها، طی جلسه دفاعیه که آخرین جلسه بود، گروههای معماری و طراحان از طرحهای خود دفاع کردند و پس از آن برندگان مسابقه اعلام شده و نفرات اول تا پنجم مشخص شدند.
پروژه تنیاتاون با تمام چالشهایی که وجود داشت و به هر میزان موارد طراحی آن در وهله اول مبهم بود اما در نهایت نتایج چشمگیر و ایدهآلی را در بر داشت و موجب رضایت حداکثری منتورها و کارفرمایان شد.
نتایج حاصل شده و طرحهای ارسالی به حدی از لحاظ کیفی به پختگی رسیده بود که انتخاب برندگان و رتبهبندی معماران برای کارفرمایان و معماران بسیار دشوار شده بود و چندین جلسه صرفا برای این امر اختصاص پیدا کرد.
همچنین تم شهرک به خوبی در طراحیها شکل گرفته بود و هویت شهرک که مدنظر کارفرمایان بود و بحث چالش برانگیز پروژه به شمار میرفت به خوبی معنا شده بود.
برای مثال طرح نفر اول برگرفته از تم باغ سنتی و ایرانی بود که ترکیبی از تنوع رنگهای مختلف و جوی آبی در حاشیه شهرک جلوه ویژه ای به فضا داده بود و فوارههایی همانند حمام فین کاشان در آن در نظر گرفته شده بود.
همچنین از المان چغازنبیل که یک بنای سنتی در ایران به شمار میرود در مقیاس کوچکتر در طراحی یک بخش از شهرک استفاده شده بود.
یکی از مهم ترین چالشهای مسابقه تنیاتاون این بود که اکثر شرکت کنندگان معمار بودند و اشراف زیادی به مبحث شهرسازی نداشتهاند. از این رو همانطور که اشاره شد منتورها با معرفی کتب و مقالات مختلف سعی به آگاه کردن معماران در این پروژه داشتند.
در نهایت کارفرما برای پروژه تنیاتاون در نظر داشت تا شهرک به نحوی ساخته شود که اولویت اول، زندگی ساکنین شهرک باشد.
به همین دلیل کاربری تمامی المانهای به کار برده شده باید
در جهت فراهم کردن نیازهای ساکنین لحاظ میشد.
از این رو معماران پیشنهادهای شگفت انگیزی در این راستا ارائه کردند که شامل فضاهای ورزشی مجهز، ایجاد فضاهای سبز منحصر به فرد و حتی در نظر گرفتن فضای کشاورزی برای ساکنین بود.
گفتنی است ایده پردازیهای متفاوت و طرحهای متنوع نیاز کارفرما را مرتفع ساخت و منجر به دستیابی به طرحهایی برای شهرک شد که بتواند اجرایی باشد و در آینده تبدیل به یکی از خاص ترین شهرکهای منطقه شود.
جهت مشاهده کامل طرحهای پروژه تنیاتاون به لینک مراجعه نمایید.
برای ارتباط با کارشناسان طرح تو طرح و دریافت مشاوره، روی دکمه زیر کلیک کنید.
دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است