حدود دستمزد معماران
یکی از تصمیمگیریهای مهم زندگی هر شخص، انتخاب رشته تحصیلی و مهمتر از آن، انتخاب شغل آینده شخص است که در بهترین حالت، در راستای انتخاب رشته تحصیلی در دانشگاه رقم میخورد.
با توجه به زمینه فعالیت پلتفرم طرح تو طرح در برگزاری مسابقات معماری در کشور، تصمیم بر آن شد تا در مورد حقوق یک مهندس معمار، ویژگیهای این شغل و میزان رضایت شغلی معماران مقالهای تهیه نماییم. شما میتوانید مطالب مرتبط را در برچسب "کسب و کار معماری" بخوانید.
آنچه در این مقاله خواهید خواند:
- آیا معماری شغل سختی محسوب میشود؟
- متوسط حقوق معماران در ایران و جهان چه قدر است؟
- معماران در چه موقعیتهای شغلی میتوانند کار کنند؟
- تحصیل در رشته معماری چگونه است؟ آیا مدرک دانشگاهی برای پیدا کردن یک شغل خوب در معماری کافی است؟
- پرکاربردترین نرمافزارهای معماری چه هستند و چه زمانی، مناسبترین زمان برای یادگیری آن است؟
سختی شغل معماری
معماری یکی از مشاغل سخت با میزان رضایت شغلی نسبتا پایین حساب میشود. با وجود علاقه زیاد محصلان به تحصیل در رشته معماری، به دلایلی همچون ضربالاجلهای متعدد و استرسزا، چهارچوب نداشتن حوزه کاری، فعالیتهای سنگین و نیاز به آپدیت بودن در نرمافزارهای متنوع و متعدد، لزوم داشتن هوش هیجانی بالا برای ارتباط سازنده گرفتن با مشتریان، خلاقیت بالا و ... معماری یک شغل سخت حساب میشود.
در سایت career explorer میزان رضایتی که شاغلان این گروه اعلام کردهاند، 3.1 از 5 است که باتوجه به حقوق نسبتا بالای این شغل، در مشاغل هم رده خود امتیاز پایینی محسوب میشود.
متوسط حقوق معماران در ایران
متوسط حقوق معماران در تمامی جوامع به موارد زیادی بستگی دارد؛
اولا، نقشی که معمار میتواند در یک شرکت ایفا کند بسیار متنوع است. یک دانشجوی معمار یا تازه فارغالتحصیل به طور معمول کار خود را به عنوان کارآموز شروع خواهد کرد. در این حالت، در معدود دفاتری مبلغی به وی پرداخت نمیشود و در اکثر دفاتر مبلغ مختصری جهت هزینه ایاب و ذهاب به کارآموز داده میشود.
بعد از کارآموزی، نوبت به کارشناس معماری میرسد. این افراد معمولا بخشی از کار طراحی یا ترسیم فاز دو در یک پروژه را بر عهده دارند و بیشتر با نقشههای دوبعدی سر و کار خواهند داشت تا مدلسازی یا ایدهپردازی. مبلغ پرداختی به این گروه، از 9 میلیون تا 25 میلیون تومان متغیر خواهد بود.
بعد از این موقعیت شغلی، متخصص معماری جای دارد که در بخشهای متفاوتی میتواند تخصص داشته باشد، به فرض مثال یک فرد ممکن است ایدهپرداز (conceptual designer) تیم باشد یا مدیریت تیم را بر عهده داشته باشد (project manager) و یا مسئول ارائه مدارک معماری به صورت مدلهای سه بعدی حرفهای، انیمیشنسازی و ... (CG artist) باشد. در این حالت متوسط حقوق بیش از 25 میلیون تومان خواهد بود.
معماری شغلی است که علاوه بر شغل دفتری خود، میتوانید راحتتر از مابقی مشاغل به عنوان فریلنسر هم فعالیت داشته باشید که این امر به خصوص برای متخصصینی که در مدلسازی مهارت دارند، میتواند سبب افزایش چشمگیر دریافتی شخص شود.
عوامل موثر بر درآمد معماری در ایران
درآمد یک معمار به عوامل متعددی بستگی دارد که از جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
سابقه کار: در همه عناوین شغلی که ذکر شد، سابقه کار از اهمیت بالایی برخوردار است؛ یعنی در سالهای اولیه فعالیتتان در هر کدام از موقعیتهای بالا، مبلغ دریافتی پایینتر از متوسط و از سال سوم یا بعضاً پنجم، از متوسط بالاتر خواهد شد.
موقعیت جغرافیایی: دستمزد معماری به موقعیت اقتصادی محل فعالیت و پتانسیلهای ساختوساز آن منطقه وابسته است. درآمد معماران در شهرهای بزرگ و مراکز استانها معمولاً بالاتر از شهرهای کوچک است. همچنین، میزان تقاضا برای خدمات معماری در مناطق مختلف کشور میتواند بر درآمد معماران تاثیرگذار باشد.
مهارتها و تخصصها: معمارانی که صرفا به تحصیلات آکادمیک بسنده نکرده و همواره به دنبال فراگیری آخرین و جدیدترین برنامهها و نرم افزارهای حوزه تخصصی خود بودهاند نیز شانس بیشتری برای به دست آوردن پروژههای مختلف دارند و از لحاظ کسب درآمد شرایط مطلوبتری خواهند داشت.
موارد طراحی: افرادی که صرفا بر روی یکی از شاخههای معماری نظیر معماری داخلی تمرکز دارند به نسبت معمارانی که در تمامی زمینههای طراحی پلان، نما، داخلی و … اشراف کامل داشته و توانایی انجام پروژههایی با تمامی موارد طراحی را دارند، درآمد کمتری کسب خواهند کرد.
شهرت برند: به طبع معمارانی که در حوزه فعالیت خود به مارکتینگ توجه ویژه ای داشته و تبلیغات گستردهای در راستای شهرت و معرفی برند شخصی خود انجام دادند درآمد بهتری نسبت به معماران ناشناخته با هر میزان تخصصی خواهند داشت.
لیست کشورها با بالاترین متوسط حقوق معماران
همان طور که گفتیم، دستمزد معماران بسیار به اقتصاد محل فعالیت و همچنین، زمین و پتانسیل برای ساختوساز و رونق این صنعت بستگی دارد. در نتیجه کشورهای پیشرفتهای مانند فرانسه، ایتالیا یا آلمان، با وجود بالا بودن حدود دستمزد مشاغل مختلف، در این لیست جایی ندارند چرا که بافت قدیمی ارزشمندی دارند و در خیلی از نواحی شهرهای بزرگ، ساختوساز جدید متوقف شده و فقط به مرمت یا نوسازی ساختمانهای قدیمی میپردازند. با این پیشزمینه فکری، به معرفی این لیست میپردازیم:
- امارات متحده عربی با متوسط 98 هزار دلار درآمد سالانه برای معماران
- هنگ کنگ با متوسط 94 هزار دلار درآمد سالانه برای معماران
- ایالات متحده آمریکا با متوسط 80.5 هزار دلار درآمد سالانه برای معماران
- سوئیس با متوسط 78 هزار دلار درآمد سالانه برای معماران
- سنگاپور با متوسط 70 هزار دلار درآمد سالانه برای معماران
- ایرلند با متوسط 62 هزار دلار درآمد سالانه برای معماران
- انگلستان با متوسط 60 هزار دلار درآمد سالانه برای معماران
- کانادا با متوسط 60 هزار دلار درآمد سالانه برای معماران
- استرالیا با متوسط 57 هزار دلار درآمد سالانه برای معماران
- ژاپن با متوسط 98 هزار دلار درآمد سالانه برای معماران
تحصیل در رشته معماری
تحصیل در رشته معماری در عین لذتبخش بودن، بسیار سخت است و برای کسانی که علاقه چندانی به این رشته ندارند و حاضر نیستند زمان زیادی را به کار و درس در این رشته اختصاص دهند، میتواند زجرآور باشد!
در دانشگاههای معماری، نگاه آکادمیک به معماری سبب میشود دانش معماری را به خوبی فرا گیرید اما تضمینی برای آمادگی شما برای ورود به بازار کار نخواهد بود. در دانشگاهها، در بهترین حالت، بر مهارتهای خلاقیت و ایدهپردازی شما و همچنین، نقد نمونههای معماریهای موجود پرداخته میشود. البته که مبانی طراحی پروژههای مختلف از شما در طول تحصیل خواسته خواهد شد اما آموزشهای دانشگاهی غالباً به مبانی و مفاهیم طراحی محدود خواهند شد. امروزه برای موفقیت، هم در ارائه کارهای دانشگاهی و هم در بازار کار، به مهارتهای نرمافزاری نیازمندید. در ادامه، لیستی از پر درخواستترین نرمافزارها در بازار کار را به شما معرفی خواهیم کرد.
نرم افزارهای محبوب در معماری
نرم افزار اتوکد
نرمافزار اتوکد پایهترین نرمافزار معماری است که باید آموزش آن را فراگیرید. البته نرمافزار رویت جدیداً بین شرکتهای معماری بسیار محبوب شده است و در ادامه مقاله به توضیح آن خواهیم پرداخت اما اتوکد همچنان به عنوان اولین نرمافزار همهگیر برای ترسیم نقشههای دو بعدی طرفداران خود را دارد و غالب دفاتر معماری هنگام استخدام همکار، به دنبال شخصی هستند که به اتوکد تسلط کامل داشته باشد.
نرم افزار اسکچاپ
نرمافزار اسکچاپ سادهترین نرمافزار مدلسازی سه بعدی در معماری است. به دلیل همین سادگی هم معمولا پیشنهاد میشود برای یادگیری نرمافزارهای سهبعدی از اسکچاپ شروع کنید. لازم به ذکر است معمولا در شرکتهای معماری کار با نرمافزارهای قویتر از اسکچاپ از معمار درخواست میشود اما همان طور که گفتیم، برای ارائههای دانشگاهی و ابتدای کار با نرمافزارهای معماری، اسکچاپ گزینه مناسبی میباشد.
نرم افزار تریدی مکس
تریدی مکس نرمافزاری است که غالب شرکتهای معماری استفاده از آن را از نیروهای همکار خود درخواست میکنند. این نرمافزار همچون اسکچاپ برای مدلسازی سه بعدی استفاده میشود اما با دستورات کاملتر خود، امکان مدل کردن احجام پیچیدهتر و با جزییات بالاتری را برای شما فراهم میکند.
پلاگین وی-ری برای اسکچاپ یا تری دی مکس
نرمافزارهای اسکچاپ و تریدی مکس برای مدلسازی بسیار مناسبند اما خروجی نهایی شما یک عکس (رندر) است که هرچه این عکس به واقعیت نزدیکتر باشد، نشانگر مهارت بالاتر شما در این نرمافزارهاست. پلاگین وی-ری در نسخههای مختلف برای این نرمافزارها طراحی شده است تا با تنظیمات مختلف آن، خروجیهای واقعگرایانهتری به شما بدهد.
نرم افزار رویت
همان طور که در بالاتر اشاره کوچکی داشتیم، نرمافزار رویت همچون اتوکد، بیشتر برای نقشههای دوبعدی استفاده میشود اما فرق آن با اتوکد در این است که شما میتوانید همزمان پلان، نما و مقاطع خود را طراحی کنید. همچنین به دلیل قابلیتهای این نرمافزار در دادن جزییات سازهای و مدیریت پروژه، روز به روز در شرکتها محبوبتر میشود. از نرمافزار رویت برای مدلسازی سه بعدی هم استفاده میشود اما این نرمافزار قابلیت بالایی در دادن جزییات به مدل شما را ندارد و به همین علت، بیشتر در تهیه مدارک دو بعدی استفاده میشود.
نرم افزار لومیون
لومیون، نرمافزار رندرگیری و ساخت انیمیشنهای معمارانه است. این نرمافزار رابط کاربری آسان و راحتی دارد و یادگیری آن، بسیار سریع و ساده است. در این نرمافزار نمیتوانید نقشهای ترسیم کنید یا مدلسازی سه بعدی انجام دهید اما آبجکتهایی نظیر صندلی، میز، گلدان، گیاه و ... میتوانید به مدل خود اضافه کنید. به عبارت دیگر، کار طراحی و مدلسازی معمارانه خود را در نرمافزار دیگری باید انجام دهید و سپس، مدل نهایی خود را برای تبدیل به رندر نهایی وارد این نرمافزار خواهید کرد و بسیار ساده، خروجی را دریافت خواهید کرد.
امیدواریم با این مقاله، سوالات شما را در خصوص تحصیل و اشتغال در رشته معماری پاسخ داده باشیم.
برای ارتباط با کارشناسان طرح تو طرح و دریافت مشاوره، روی دکمه زیر کلیک کنید.
دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است